Žitný kvásek

Kvásek dodává pečivu výraznou chuť, specifickou vůni i strukturu a také delší trvanlivost. Výrobky z něj jsou zdravější.

Zcela přírodní kypřící prostředek

Tradiční přísada pekařských procedur našich babiček, která nevyšla po staletí z módy. Má hned několik výhod a užitečných vlastností pro které se k tomuto zdravém zázraku vrací několik generací. Ať už se jedná o samotnou přípravu těsta až po léčebné procesy spojené s konzumací kváskového pečiva.

Žitný kvásek je základní složka kváskového pečiva, která slouží jako přírodní kypřící prostředek. Pečivu dodá výraznou nakyslou chuť, specifickou vůni i strukturu a delší trvanlivost. Výrobky z něj jsou zdravější a prospěšné pro lidský organismus.

Živiny v pečivu jsou lépe využitelné, produkty z něj jsou trvanlivé

Usnadňuje trávení, nezvyšuje hladinu krevního cukru tak jako pečivo kypřené droždím. Zdraví prospěšné živiny v kváskovém pečivu jsou pro lidský organismus lépe využitelné. Kvásek zabraňuje množení škodlivých kvasinek a plísní v organismu. Brání vzniku kožních projevů a mykóz, protože chrání naši střevní mikroflóru.

Neopomenutelná vlastnost je jeho delší čerstvost. Strukturu pečiva ovlivňuje použitý druh mouky a její poměr v receptuře.

Antibiotické účinky, prospěšné pro imunitu a posilující mikroflóru

Při fermentaci vzniká kyselina mléčná, kyselina octová, oxid uhličitý a také množství aromatických látek. Tyto látky pečivo přirozeně konzervují, mají antibiotické účinky, jsou prospěšné pro imunitu a posilují mikroflóru.

Žádoucím procesem při fermentaci je odbourání kyseliny fytové z mouky. Ta je přírodním antioxidantem obsaženým v obilí, ale v lidském organismu může potlačit vstřebávání důležitých minerálů jako je např. fosfor, vápník, železo a zinek.

Náš tip
na kváskové pečivo

V Mestre si vyrábíme kvásek vlastní z žitné mouky a vody, za příznivých podmínek začne přirozeně fermentovat a zraje osmnáct hodin.

MESTRE kváskový chléb bochníky a krajíce
Chléb
  • Chléb Mestre
  • Vícezrnný bochník
Slané pečivo
  • Rohlík kváskový
  • Žitná kostka
  • Maková houska
Sladké pečivo
  • Kváskové koláče s různými náplněmi
  • Kváskové buchty s různými náplněmi
  • Flapjack