Omládek
Docílí výrazně lepší chuti pečiva i vůně, vyšších nutričních hodnot, delší čerstvosti a trvanlivostiOmládek Je řidší kvásek, jehož základem je mouka, voda, droždí a cukr.
Těsto s omládkem lépe kyne. Pečivo je nadýchané, chutnější a není cítit po droždí
V první fázi se omládek nechá řádně zfermentovat a teprve potom se k němu přidá zbytek surovin, ze kterých se zadělá těsto. Následně nastává čas na další fermentaci, kdy se nechá těsto pěkně uzrát. Dochází k rozkladu cukrů a vzniku kyseliny mléčné. V poslední fázi, před samotným tvarováním pečiva má strukturu plnou vzdušných bublin a je tedy pořádně vláčné a nadýchané, což je u kynutého těsta žádoucí.
V čem tkví výhody omládku?
Díky delšímu prokvašení části mouky použité v omládku a dvojí fermentaci docílíme výrazně lepší chuti pečiva a vůně, vyšších nutričních hodnot, výrazně delší čerstvosti a trvanlivosti.
Náš tip
na omládkové pečivo
My si vyrábíme omládek sami, pečeme pak z nadýchaného kynutého těsta, které je vláčné a následné déle čerstvé, trvanlivější.
Chléb
- Chléb kořenový
- Čistězrnný chléb
Slané pečivo
- Rohlík tukový
- Sýrový šnek
Sladké pečivo
- Koblihy s různými náplněmi
- Loupák, vánočka