Omládek

Docílí výrazně lepší chuti pečiva i vůně, vyšších nutričních hodnot, delší čerstvosti a trvanlivosti

Omládek Je řidší kvásek, jehož základem je mouka, voda, droždí a cukr.

Těsto s omládkem lépe kyne. Pečivo je nadýchané, chutnější a není cítit po droždí

V první fázi se omládek nechá řádně zfermentovat a teprve potom se k němu přidá zbytek surovin, ze kterých se zadělá těsto. Následně nastává čas na další fermentaci, kdy se nechá těsto pěkně uzrát. Dochází k rozkladu cukrů a vzniku kyseliny mléčné. V poslední fázi, před samotným tvarováním pečiva má strukturu plnou vzdušných bublin a je tedy pořádně vláčné a nadýchané, což je u kynutého těsta žádoucí.

V čem tkví výhody omládku?

Díky delšímu prokvašení části mouky použité v omládku a dvojí fermentaci docílíme výrazně lepší chuti pečiva a vůně, vyšších nutričních hodnot, výrazně delší čerstvosti a trvanlivosti.

Náš tip
na omládkové pečivo

My si vyrábíme omládek sami, pečeme pak z nadýchaného kynutého těsta, které je vláčné a následné déle čerstvé, trvanlivější.

MESTRE kobliha maková
Chléb
  • Chléb kořenový
  • Čistězrnný chléb
Slané pečivo
  • Rohlík tukový
  • Sýrový šnek
Sladké pečivo
  • Koblihy s různými náplněmi
  • Loupák, vánočka